Mýty a fakta o čokoládě

Pralinky s MACOU A GUARANOU - určitě použít

Čokoláda je snad nejoblíbenější sladkostí vůbec. Milujeme čokoládové dezerty i čokoládovou zmrzlinu. Přesto se v našem jídelníčku objevuje spíše jakoby za odměnu a trpíme výčitky jen při pohledu na ni. Proč? Protože se z nejrůznějších zdrojů dozvídáme, že zdraví škodí a podporuje tloustnutí. Pravda ale často není černobílá…

Čokoláda jako strašák

Pro lidské tělo je nejhorší vysoký obsah tuků a cukrů a s tím spojený i vysoký glykemický index. Nehledě na to, když je tabulka čokolády ještě dochucena náplní z mléka, smetany nebo alkoholového likéru. Mluvíme tady o mléčné či bílé čokoládě, která je spíše směsí ztuženého tuku, bílého cukru a sušeného mléka. Často se neobejde ani bez konzervantů a „éček“. Když se na její složení podíváme zblízka a pořádně, nevypadá už příliš vábně. Natož, abychom si ji chtěli dopřát jako ten nejlahodnější dezert na světě.

Konzumovat tento typ čokolády denně, zaděláme si tak akorát na obezitu a další civilizační nemoci – vysoký tlak, ucpání cév, cukrovku a mnoho dalších. Tabulkovým čokoládám, bonboniérám, čokoládovým tyčinkám a nejrůznějším čokoládovým pralinkám je tedy nejlepší se vyhnout obloukem. Znamená to ale, že musíme vynechat opravdu veškerou čokoládu?

Čokoláda jako superpotravina

O superpotravinách toho bylo již napsáno dost. Mnoho z nás ale stále ještě neví, že mezi superpotraviny patří i kakaové boby. A právě syrové kakaové boby jsou základem každé čokolády. Koncentrují v sobě až neskutečně vysoké množství bílkovin, vitaminů a minerálů jako je fosfor či hořčík, navrch je obohacená o enzymy. Tím dokáže pokrýt velkou část potřeby živin každého lidského organismu.

Kakaové boby se pyšní vysokou výživovou hodnotou, kterou naše tělo dokáže beze zbytku zpracovat a na maximum využít. Je však potřeba rozlišovat mezi tzv. živou a klasickou čokoládou. Živá čokoláda je vyrobena z tepelně nezpracovaných kakaových bobů, proto obsahuje tolik důležitých a zdraví prospěšných látek a mí i nízký glykemický index. Nesetkáme se tady s příměsí mléka a tuku, s kterými má lidské tělo problémy se vypořádat. Čokoládu v živé (neboli RAW) variantě si tedy můžete dopřávat bez výčitek klidně každý den.

Variace na zdravou čokoládu

Živá čokoláda zní často dost exoticky, zkusíme tedy představit příklady, jak živou čokoládu konzumovat a dokonce si ji i připravit v pohodlí domova:

  1. Kakaové boby jako základní surovina. Podobně jako u kávových zrn existují různé druhy, které vytvářejí nejrůznější chuťové nuance.
  2. Kakaové máslo se vyrábí speciálním způsobem drcení kakaových bobů a představuje jejich čistý tuk. Není nijak výrazně zabarveno, proto se dá použít i k výrobě RAW bílé čokolády.
  3. Kakaový prášek se vyrábí přímo z kakaových bobů. Neobsahuje však tolik tuku jako kakaové máslo.
  4. Kakaová pasta přichází na svět mletím nepražených BIO kakaových bobů. Vše probíhá za nízké teploty do té doby, než vznikne pravá hořká čokoláda. Ta se vysušením promění v pastu.

Raw Organic Cocoa Powder Used For Baking

Jak poznat skutečně kvalitní čokoládu?

Obecně je známo, že čím vyšší procento kakaa obsahuje, tím je čokoláda zdravější. Je to tím, že v ní nenajdete přidaný cukr. Ovšem pozor na zaměňování vysokoprocentní čokolády a RAW (syrové) čokolády.

Klasická vysokoprocentní čokoláda ztrácí některé své blahodárné vlastnosti průmyslovým zpracování a přidáním dalších ingrediencí (cukr, mléko a další látky). RAW čokoláda naopak tyto škodlivé látky neobsahuje a zachovává si svoji vysokou výživovou hodnotu.

Kvalitní RAW čokoládu koupíte například u Vitalvibe.cz.

Inspirujte se recepty na domácí a zdravou čokoládu

RAW nutely2

Mandlovo – čokoládový krém neboli „Rawtella“

Ingredience: 80 g mandlového RAW másla, 25 g kakaového RAW másla, 2 – 3 polévkové lžíce medu, ½ polévkové lžíce kakového RAW prášku

Postup: Do rozpuštěného kakaového másla vmíchejte mandlové máslo a vytvořte tuhý krém. Do něj pak vmíchejte med a kakaový prášek.

TIP na křupavou chuť: přes noc namočte plátky mandlí ve studené vodě a přidejte do krému.

pralinky s kokosouvou náplní

Čokoládové pralinky s kokosovým krémem

Ingredience na čokoládu: 50 g kakaového RAW másla, 40 g  za studena lisovaného kokosového oleje, 2 – 4 polévkové lžíce medu, 20 g kakového RAW prášku

Ingredience na krém: 50 g strouhaného BIO kokosu, 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce za studena lisovaného kokosového oleje

Postup: Kakaové máslo nastrouhejte na hoblinky a ve vodní lázni smíchejte s kokosovým olejem, medem a kakaovým práškem. Míchejte, dokud se nevytvoří čokoláda. Tu pak nalijte na dno formiček na pralinky a dejte na 5 minut do mrazáku. Mezitím připravte kokosový krém. Rozmixovaný kokos nasypte do misky a smíchejte jej s medem a olejem. Vyndejte formičky z mrazáku a přidejte kokosový krém. Opět zalijte čokoládou a dejte zpět do mrazáku ztuhnout na cca 10 minut. Pralinky jsou připravené k servírování.

Více receptů najdete v ebooku „Zamilujte se pravé syrové čokolády“.

lor ebook coko titulka_s