Jak se ubránit podzimním depresím? Jde to i zdravě.

Herbstlaub, belbe Bltter im Herbst auf dem Fuweg,

Podzim není jenom krásně barevné listí, sbírání kaštanů, pouštění draků. Bohužel se každý rok pojí i s pochmurnější náladou, ztrátou energie, úzkostmi až depresemi. Jak se těmto nepříjemným stavům vyhnout nebo se jich zbavit, když už přijdou? Budete se divit, jak je to snadné!

Když dne ubývá, zimy přibývá…

Je nutné si uvědomit, že podzim je obdobím, kdy slunci dochází síla, zkracují se dny, prodlužují noci, teploty se blíží bodu mrazu a to samé platí i o náladě. Čím to je? Prostým nedostatkem světla a tepla.

Zkrátka a jednoduše, když holé nohy a krátké rukávy vyměníme za kozačky a teplé kabáty, přestává se nám chtít chodit ven, ráno se špatně vstává a nálada jde na stupnici rapidně dolů. Mnohdy pak propadáme chmurám a depresím, horší se náš pracovní výkon a i ve vztahu „chodíme jako na jehlách“. Přesně tak to měli i naši předkové, kteří si dle počasí řídili své biorytmy. My ovšem máme tu „smůlu“, že chceme být aktivní v podzimně-zimním období a energie se nám nedostává. Jak z toho ven?

Poslouchejte své tělo

Chybí vám energie? Zařaďte do svého týdenního rozvrhu více sportu. Aerobní aktivity nebo jóga nejen, že výborně protáhnou tělo, ale i podpoří vyplavování hormonů štěstí, takzvaných endorfinů. A ty v období tmy a plískanic potřebujeme jako sůl! A nejde jen o sport. Nové koníčky je potřeba začít právě teď, ať už jde o kurz malování, zpěvu nebo cokoli jiného. Mimochodem, o arterapii jste už slyšeli?

Jezte barevně a výživně

Marná sláva, jídlo je základem všeho, tedy i dobré nálady a psychické pohody. Ovoce a zelenina je prospěšná nejen zdraví, ale i dobré náladě. Zařaďte zejména borůvky a meruňky bohaté na vitamin C a železo. Ze zeleniny vybírejte tu červeně či zeleně zbarvenou, tedy ideální jsou rajčata, paprika, červená řepa, kapusta, špenát či rukola.

Dokonalým životabudičem je superpotravina Maca. Že jste o ní ještě neslyšeli? Nevadí. Je to trubicová, kořenová zelenina pocházející z peruánských And a používá se už od dob Inků, a to jednak pro své výživové, tak i medicínské schopnosti. Po sklizni se zpracovává přírodním způsobem – mele na jemný prášek podobný mouce. Je důležitým zdrojem energie a díky tomu podporuje duševní i fyzický výkon. Pomáhá udržet optimální výdrž a psychickou pohodu a vitalitu. Přirozeně přispívá ke zdravé sexuální funkci.

Druhou méně známou rostlinou, která dokáže pozitivně ovlivňovat naše zdraví i pohodu a není tolik známá je Ashwagandha. Možná si ji spíš vybavíte pod názvem „zimní třešeň“ nebo „indický ženšen“. Ashwagandha je už po mnoho staletí považována za mocnou vzpruhu, která omlazuje tělo i mysl a předchází stárnutí. Pro tyto účely se zpracovává její hlízka, která se rozemele na jemný prášky, ze kterého čerpáme všechny důležité látky a živiny. Obě tyto exotické potraviny jsou pro nás lehce dostupné prostřednictvím eshopu Vitalvibe.

TIP na smoothie pro dobrou náladu

_dsc0992

Připravte si antidepresivní smoothie:

Nejlepším lékem na dobrou náladu je ale samozřejmě čokoláda. Zapomeňte ale na tu tabulkovou, plnou chemických přísad a nezdravého tuku. Zkuste raději pravou syrovou čokoládu!

V čem je lepší než ta „klasická“?  Obsahuje významně více kakaa a  žádný přidaný cukr, díky tomu je zdravější. Sehnat ji můžeme buď ve formě kakaových bobů, kakaového prášku, másla nebo pasty. A co je na tom nejlepší, mnoho zdravých variací RAW čokolády si můžete připravit během chvilky i doma. Máme pro vás jeden recept. Nutela tak trochu jinak :-)

_fxc2516

RAWtella

Ingredience:

  • 80 g mandlového nebo lískooříškového RAW másla
  • 25 g kakaového RAW másla
  • 2-3 polévkové lžíce medu/kokosového palmového cukru/datlového sirupu nebo pasty
  • ½ polévkové lžíce RAW kakaového prášku

Postup: Do rozpuštěného kakaového másla vmíchejte mandlové či lískooříškové máslo a vytvořte tekutý krém. Do něj pak vmíchejte med či jiné sladidlo dle chuti a přidejte kokosový prášek. Navrch pak můžete přidat nastrouhané mandle, které si před tím namočíte přes noc ve studené vodě.

Další skvělé recepty najdete například v RAW čokoládové kuchařce Zuzky Lužné.